Ιστορία της Κρήτης
Καλλιτέχνες
Μουσικά Όργανα της Κρήτης

Κρητικοί Χοροί

Ριζίτικα Τραγούδια
Μαντινάδες
Ερωτόκριτος
Θρύλοι
Επικοινωνία

Ακούστε Ζωντανά Κρητική Μουσική

Περισσότερες πληροφορίες για την Κρήτη

επόμενος καλλιτέχνης

: Ροδινός Ανδρέας
Αποκορωνιώτικος Συρτός

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1912.Ο πατέρας του καταγόταν από το Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου και ήταν φούρναρης, η μητέρα του Χρυσούλα Μαμαγκάκη καταγόταν από τα Φραντζεσκιανά Μετόχια. Άρχισε να παίζει λύρα 13 χρονών (υπάρχει μαρτυρία ότι ο μικρός Ανδρέας κάθονταν και έπαιζε ώρες λύρα με τους συνομήλικους Τουρκοκρητικούς γείτονες του). Η επιθυμία του για ζωή ήταν έντονη και εκδηλώθηκε με συχνές επισκέψεις του στα χωριά του νομού Ρεθύμνου αλλά και στην περιοχή του Αποκόρωνα και των Σφακίων. Διδάχτηκε από παλιούς και έμπειρους λυράρηδες, όπως ο Νικήστρατος (για λίγο καιρό γιατί πέθανε στα πρώτα του βήματα) και ο Πισκόπης και στην ηλικία των 16 δημιούργησε το δικό του συγκρότημα με τον λαουτιέρη Σ. Ψύλλο(από την Επισκοπή Ρεθύμνου, με Σφακιανή όμως καταγωγή). Ήταν πλέον ένας εκπληκτικός και καταξιωμένος λυράρης. Ο Ανδρέας Ροδινός ήταν ερασιτέχνης λυράρης και αυτό ήταν από τα χαρακτηριστικά του καθώς ποτέ δεν είδε τη λύρα ως επάγγελμα και αποστρεφόταν τους φιλάργυρους συναδέλφους του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο μοναδικό γλέντι που δέχτηκε χρήματα (8 Σεπτέμβρη του 1932) στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου και στο οποίο μαζεύτηκαν 6-7 χιλιάδες δραχμές, έσπευσε να τα δωρίσει στην εκκλησία και με τα οποία χτίστηκε εικονοστάσι που σώζεται ως σήμερα. Θρυλική έχει μείνει η εμφάνιση του μαζί με τον Χαρίλαο Πιπεράκη , ξακουστό λυράρη της εποχής καταγόμενο από το Ξεροστέρνι Αποκορώνου και το γέρο-Καντέρη από τον Αποκόρώνα, στην προκυμαία του Ρεθύμνου το καλοκαίρι του 1930. Βραδιά κατά την οποία μετά τους δύο μεγάλους λυράρηδες, ο Ροδινός έδωσε εξετάσεις και ενθουσίασε τα πλήθη παίζοντας λύρα μέχρι τα ξημερώματα.
Αφού λοιπόν τελείωσε το γυμνάσιο ,ασχολήθηκε με πάθος με την Κρητική μουσική ,έχοντας ως συνεργάτη τον λαουτιέρη με τη καταπληκτική φωνή Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη). Το 1933 κατατάχθηκε στο στρατό και εκεί καθηλώθηκε για 6 μήνες στο νοσοκομείο ,εξαιτίας μιας πλευρίτιδας που τελικά αποδείχτηκε μοιραία καθώς επιβάρυνε την ήδη άσχημη ψυχολογική του κατάσταση. Λέγεται ότι ήταν ερωτευμένος με μια Αμερικάνα και μάλιστα μεγαλύτερη του , πράγμα μη αποδεκτό από την οικογένεια του σύμφωνα με τα ήθη της εποχής.
Στη διάρκεια μιας μικρής καλυτέρευσης που παρουσίασε ,ύστερα από επιμονή των φίλων του ηχογράφησε δύο δίσκους 78 στροφών που κυκλοφόρησαν από την ODEON με συνοδεία στο λαούτο από το τον Γ.Μπερνιδάκη.
Περιελάμβαναν τον «Ρεθυμνιώτικο συρτό», «Αποκορωνιώτικο Συρτό» , «Κισσαμίτικο Συρτό» και τα «Ρεθυμνιώτικα Πεντοζάλια».Ο Ανδρέας Ροδινός πέθανε στο Ρέθυμνο στις 9 Φεβρουαρίου 1934 , μόλις 22 χρονών και την ημέρα της κηδείας του φάνηκε πόσο αγαπητός ήταν καθώς έκλεισαν όλοι τα μαγαζιά τους και όλο το Ρέθυμνο ακολούθησε την νεκρική πομπή .Ο μύθος του όμως έμεινε για πάντα...

: Δισκογραφία

: 1933 ΣΥΡΤΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΙΚΟΣ-ΣΥΡΤΟΣ ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΟΣ
: 1933 ΣΥΡΤΟΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΣ-ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ
: 1982 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
: 1986 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ 19 ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΚΡΗΤΗ
: 1986 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ 20 ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΚΡΗΤΗ
: 1990 ΡΟΔΙΝΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
: 1999 ΜΙΚΡΟ ΕΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΔΙΝΟ



All rights reserved by GrecianNet
2003