Ιστορία της Κρήτης
Καλλιτέχνες
Μουσικά Όργανα της Κρήτης

Κρητικοί Χοροί

Ριζίτικα Τραγούδια
Μαντινάδες
Ερωτόκριτος
Θρύλοι
Επικοινωνία

Ακούστε Ζωντανά Κρητική Μουσική

Περισσότερες πληροφορίες για την Κρήτη

επόμενος καλλιτέχνης

: Σηφογιωργάκης Σπύρος
Ο φάρος

Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Αγαλιανός της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Η πρώτη λύρα του αποκτήθηκε σε ηλικία 17 ετών ως αμοιβή από εργασία στο αλώνισμα. Η δεύτερη ένα χρόνο αργότερα αποτέλεσμα φαμεγικής, αλλά και η αιτία να γνωριστεί ο Σπύρος με τον καταξιωμένο λυράρη Αλέκο Καραβίτη και να μεταβεί στην Αθήνα ως υπάλληλος και μαθητής του.
Η επαφή του κρατά ένα χρόνο, οπότε ο Σπύρος Σηφογιωργάκης επιστρέφει στην Κρήτη κι αρχίζει ουσιαστικά την καριέρα του, μαζί με τους αδελφούς Γιώργη και Γιάννη Μαράκη, Την εποχή εκείνη τα ακούσματα του Σπύρου είναι των Γιώργη Καλογρίδη, Γιώργη Μαρκογιαννάκη, Γιώργη Σταυριανάκη κ.ά. Στο Ρέθυμνο, το 1952 γνωρίζει το γνωστό κατασκευαστή μουσικών οργάνων Μανόλη Σταγάκη και αποκτά την πρώτη πραγματική λύρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα. Στο δισκάδικο του Λευτέρη Γαγάνη έρχεται σ' επαφή με τα ακούσματα που προσφέρει πλέον η δισκογραφία, τον Καρεκλά, τον Μπαξεβάνη, το Σκορδαλό, κ.α.
Η πρώτη του γνωριμία με την τεχνολογική υποδομή της μουσικής είναι η εκπομπή του Σίμωνα Καρρά, οτο Ρ/Σ Αθηνών και στον Ρ/Σ Ενόπλων Δυνάμεων κατά το 17μηνο της στρατιωτικής του θητείας, στο κέντρο διαβιβάσεων Χαϊδαρίου.
Έτσι τελειώνοντας τη θητεία του το 1955 έχει ήδη δημιουργήσει τη φήμη του καλού λυράρη, που αρχίζει να απλώνεται σ' ολόκληρη την Κρήτη αρχικά και εκτός Κρήτης αργότερα. Πρώτος του σταθμός εκτός Ελλάδος, παρέα με τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη, το 1ο φεστιβάλ νέων στο Ελσίνκι, συνοδεύοντας χορευτικό κρητικό συγκρότημα, που απέσπασαν το 1ο βραβείο.
Ακολουθεί περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη και ταξίδι στην Αμερική, όπου ηχογραφείται ο πρώτος δίσκος, "Ο Φάρος", που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να παίζεται και να τραγουδιέται. Επίσης εκεί γνωρίζεται με τον πρόεδρο Τρούμαν απ' τον οποίο παραλαμβάνει τιμητικό βραβείο. Ακολουθούν και άλλες δισκογραφικές επιτυχίες όπως:Δεν έχω άλλα Δάκρυα, Το γράμμα, Ο άτυχος, Η κολασμένη σου ψυχή, Το τραγούδι της μάνας, Στη Γερμανία μακρυά, Έχεις δικαίωμα να κλαις κ.ά.
Σήμερα ο Σπύρος Σηφογιωργάκης. στο κατώφλι των πενήντα χρόνων προσφοράς και δημιουργίας στην Κρητική μουσική, εξακολουθεί να εργάζεται και να εμφανίζεται σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού με έδρα πάντα το χωριό Βώρροι Ηρακλείου όπου ζει τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά του και τη αγαπημένη σύντροφο Χρυσούλα. Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη μεγάλη προσφορά της Χρυσούλας που σε πολλές ηχογραφήσεις δίσκων έχει συνοδεύσει το Σπύρο με την εκλεκτή και μοναδική φωνή της.

: Δισκογραφία

: ΑΝΤΙΚΡΥΣΤΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
: 1967 ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΑ ΚΟΡΑΣΙΑ
: 1968 ΚΡΗΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ
: 1969 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΟΥΣΑ
: 1969 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΟΥΣΑ 2
: 1970 ΣΠΥΡΟΣ & ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΗΦΟΓΙΩΡΓΑΚΗ
: 1971 ΝΥΧΤΕΣ ΤΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
: 1972 ΣΠΥΡΟΣ ΣΗΦΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
: 1977 ΤΗΣ ΞΕΝΗΤΕΙΑΣ
: 1982 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
: 1982 ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΑ ΚΟΡΑΣΙΑ
: 1983 ΦΑΡΟΣ
: 1984 16 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ
: 1988 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΡΑΤΕΣ
: 1992 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ
: 1996 ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ
: 1998 40 ΧΡΟΝΙΑ
: 1999 CRETAN FOLK SONGS AND DANCES
: 1999 Σ'ΑΝΑΖΗΤΩ
: 2001 ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΘΥΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Σ.ΣΗΦΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ 1
: 2001 ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΘΥΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Σ.ΣΗΦΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ 2
: 2001 ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΘΥΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Σ.ΣΗΦΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ 3
: 2002 ΕΣΒΗΣ' Ο ΦΑΡΟΣ



All rights reserved by GrecianNet
2003