Ιστορία της Κρήτης
Καλλιτέχνες
Μουσικά Όργανα της Κρήτης

Κρητικοί Χοροί

Ριζίτικα Τραγούδια
Μαντινάδες
Ερωτόκριτος
Θρύλοι
Επικοινωνία

Ακούστε Ζωντανά Κρητική Μουσική

Περισσότερες πληροφορίες για την Κρήτη

επόμενος καλλιτέχνης

: Χάρχαλης Νικόλαος
Αποκορωνιώτικος Συρτός

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Χαρχαλάκης) γεννήθηκε το 1884 στα Χαρχαλιανά Κισσάμου του νομού Χανίων, περιοχή με μεγάλη μουσική παράδοση, που είχε αναδείξει πολλούς και σπουδαίους μουσικούς. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σολίστες του βιολιού στη δυτική Κρήτη και η καλλιτεχνική παρουσία του σφράγισε έντονα και για πολλές δεκαετίες τη μουσική συνείδηση του λαού της περιοχής των Χανίων.
Η πιο πλούσια και καρποφόρα από πλευράς καλλιτεχνικής δραστηριότητας περίοδος για το Χάρχαλη ήταν από το 1910 έως το 1940. Την περίοδο αυτή, και συγκεκριμένα το 1928, με συνεργάτη το σπουδαίο λαουτιέρη της εποχής εκείνης Σταύρο Μαυροδημητράκη ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο, που περιείχε δύο περίφημα συρτά: τον "Χανιώτικο" και τον "Αποκορωνιώτικο συρτό", που σήμερα θεωρούνται κλασικά και οι συγκεκριμένες δισκογραφικές τους εκτελέσεις θεωρούνται από τις πιο αξιόλογες, εμπεριέχουν δε και το σπουδαίο και ιδιόμορφο τραγούδι του Χάρχαλη.
Η προσφορά του στη μουσική μας παράδοση υπήρξε μεγάλη και γι' αυτό ο Σύλλογος Μουσικών Χανίων "Ο Χάρχαλης" τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στην επωνυμία του Συλλόγου.
Ο Χάρχαλης έζησε όλα του τα χρόνια στο χωριό του μέχρι τα βαθιά γεράματα που πέθανε σε ηλικία 90 χρονών το 1974.
Δεν ήταν απλά ένας μεγάλος δεξιοτέχνης βιολάτορας και συνθέτης, αλλά και ένας μεγάλος αναμορφωτης της μουσικής παράδοσης των Χανίων, όσον αφορά την καταγραφή και διάσωση των παμπάλαιων σκοπών του συρτού, όπου μέχρι και τις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν σκόρπιοι. Ο Χάρχαλης λοιπόν τους μάζεψε έναν - έναν, τους έβαλε σε σειρές με την σωστή ονομασία τους και με την πατρότητα τους. Τουλάχιστον έχουν καταγραφεί περίπου 6 σειρές συρτών οι οποίες αποτελούνται περίπου από 6 έως και 9 μελωδίες η κάθε μία.
Παραθέτουμε μια σειρά:
: Χαλεπιανός συρτός του Κουφιανού
: Παραλλαγή Χανιώτικου του Βουρογιάννη
: Συρτός του Μπαλαμπού
: Κοτσιανός του Φαντομανώλη
: Τοπολιανός του Φαντομανώλη
: Χαρχαλιανός του Χάρχαλη
: Νοχιανός του Τσιλαρίδη
Μεγάλη σε μας σήμερα η προσφορά του Χάρχαλη. Πολλές από αυτές τις σειρές ηχογραφήθηκαν σε ερασιτεχνικές πομπίνες την δεκαετία του ΄70 από τον Νικολή Χάρχαλη σε μεγάλη ηλικία τότε, μαζί με τα λαγούτα του Γιώργη Κουτσουρέλη και του Μανώλη Γαλανάκη, οι οποίες ηχογραφήσεις υπάρχουν ακόμα και σήμερα.



All rights reserved by GrecianNet
2003